Plesni programi

plesni-vrtec

Plesni vrtec

Otroci od 3-6 let se v plesnem vrtcu skozi igro naučijo plesne ritmike in osnovnih gibalnih struktur, spodbujajo domišljijo, krepijo mišice, začnejo se zavedati svoje telesne koordinacije,lastne samopodobe, vzpostavijo odnos do skupine, lepega gibanja, ritma ter se spoznavajo z različnimi plesi. Plešejo, pojejo, se veselijo in rajajo v ritmih otroških pesmic in ostale instrumentalne glasbe. V plesni vrtec občasno aktivno vključujemo tudi starše, ki se nam pridružijo v odkrivanju novih gibov in pri novih plesnih dogodivščinah. Prav tako večkrat letno Plesni klub Jasmin organizira različne predstavitve svojih dejavnosti in produkcije, na katerih omogoči skupinsko predstavitev plesnega vrtca, kjer skupaj z malčki v skupini predstavimo pridobljeno plesno znanje v krajših, enostavnejših koreografijah.

sportna-skupina

Športna skupina
Je primerna za vse otroke nad 6 let. Plesalci se učijo plese v paru, ki so predpisani na tekmovanjih v sklopu Plesne zveze Slovenije (PZS), katere član je tudi plesni klub Jasmin. Tekmovalci tekmujejo v latinskoameriških in standardnih plesih na tekmovanjih doma in v tujini. Skupino tekmovalnih parov odlikuje disciplina, volja ter ljubezen do plesa. Tekmovalna skupina se na svoje prve tekmovalne dosežke pripravlja pod budnim očesom dveh trenerjev- Jasmine Arko in Alexeya Rubtsova, ki še vedno tudi sama aktivno tekmujeta kot plesni par, sta aktivna člana in eden vodilnih parov državne reprezentance v standardnih plesih.

zumba

Salsafit, Zumba in Salsaton
Priporočamo jo vsem tistim, ki si želijo skozi ples izklesati postavo, tistim, ki bi se radi razgibavali ob živahni glasbi, tistim, ki si želijo skupinskega dela ter tistim, ki nimajo plesnega partnerja. Plesni ritmi latino glasbe nadgrajujejo aerobno vadbo in ji pridajo plesni navdih. Uživajte v zanimivih koreografijah, skozi vadbo spoznajte korake latinskoameriških plesov, predvsem pa prepustite svoje telo in se predajte sproščenemu gibanju. Zasnova koreografij tovrstne vadbe temelji na principih intervalnega treninga, ki povečuje porabo kalorij, izgorevanje maščob ter tonizacijo mišic, posebno na mišičnih skupinah nog, zadnjice, rok, trebuha in kardiovadbe. Vroči latino ritmi naj vas torej popeljejo skozi dinamično vadbo, ki bo zadovoljila še tako zahtevne udeležence. Vadba traja 60- 75 minut in vključuje vaje za ogrevanje telesa, izolacijske vaje, vaje za koordinacijo telesa, vaje za moč in končno plesni del vadbe s koreografijami v ritmu jive-a, chachacha-ja, sambe in merengue. Za salsafit bi lahko trdili, da nas lahko tovrstna vadba s svojo glasbeno podlago osrečuje, saj latinskoameriški ritmi glasbe blagodejno učinkujejo na naše telesno in psihično počutje. Ura salsafit-a je tako namenjena tudi druženju, zabavi in sprostitvi. Po vadbi smo polni življenjske energije in pripravljeni na nove izzive. Starostna omejitev za udeležence v skupini je 15 let.

waltz

Družabni plesi
Tečaj družabnih plesov je namenjen vsem, ki radi plešejo v paru. Na tečaju se učimo več kot deset plesov, ki jih tečajniki plešejo tudi na organiziranih plesih v okviru klubskih aktivnosti. V repertoar družabnih plesov, ki jih ponuja plesni klub Jasmin sodijo: standardni plesi (angleški ali počasni valček, dunajski ali hitri valček, tango, slowfox, quickstep), latinskoameriški plesi ( jive, cha-cha-cha, rumba, samba, mambo), salsa in discofox.
Danes predstavlja osnovno znanje družabnih plesov tudi del splošne razgledanosti posameznika. V plesnem klubu Jasmin vas bomo na tečajih družabnih plesov strokovno in sproščeno popeljali skozi osnove vseh plesov, ki se najpogosteje lahko zaplešejo na plesiščih ob najrazličnejših družabnih in svečanih priložnostih: praznovanjih, praznikih, novoletnem plesu, ob porokah ali pa kar tako za lastno veselje.
V Plesnem klubu Jasmin ponujamo dve vrsti tečaja družabnih plesov:

* začetni plesni tečaj je primeren za začetnike, kjer tečajniki osvojijo osnovne plesne korake in se naučijo prvih enostavnih plesnih koreografij
* nadaljevalni tečaj pa je primeren za tiste, ki se želijo naučiti še več novih plesov, osnovnim koreografijam se na tej stopnji dodaja tudi nove plesne figure. Ker pa imajo plesalci na nadaljevalnem tečaju osvojenega že veliko plesnega zanaja znanja, je na tej stopnji prisotno veliko več preplesavanja, zabave in druženja. Ko pa plesni pari obvladajo plesne veščine, se tedensko rekreirajo v plesni rekreaciji.

Tako kot se moramo naučiti smučanja pred obiskom smučišča, se moramo naučiti tudi osnove plesa preden gremo na ples. Naučite se torej plesnih korakov pod mentorstvom uspešnega plesnega para Arko-Rubtsov, le tako boste pripravljeni plesali z vsakim, ob vsaki glasbi in ob vsaki priložnosti.

salsa

Salsa + Bachata
Vse ljubitelje kubanskih ritmov ter tiste, ki uživate v dobri družbi vabimo v naš plesni klub na tečaj salse, ki se je kot samostojna plesna zvrst razvila s prepletanjem raznovrstnih ritmov, kot mešanica sona, guarache, guaguanco-ja, cha cha cha-ja, rumbe yambu, mamba, latino jazza,… Zato lahko trdimo, da gre pri salsi kot plesni zvrsti za neskončne varijacije frekvenc glasbe in plesnih gibov, kjer se plesalec in plesalka v čutnem gibanju zlivata v eno. Svoje telo in duha na ta način lahko okrepite z živahnimi ritmi salse, hkrati pa se zabavate in prebujate svoje čute. Pri plesu salse tečajniki krepite telesno kondicijo in mišice celega telesa. Tudi salsa kot ples namreč poveže mišice celega telesa v skladno harmonično gibanje, tako da se pri plesu salse trudimo vključiti v funkcijo vse mišice, od izraznih mišic na obrazu do mezinca na nogi.
Prednost tovrstnega plesa je tudi v tem, da salsa ne pozna nobenih starostnih omejitev. V živahnih ritmih Afro-Kubanske glasbe se lahko zavrtite v vseh starostnih obdobjih. Salsa bo v vas prebudila tudi vašo čutnost, spravila vas bo v dobro voljo, vas sprostila in vam pomagala, da pozabite na vsakodnevne obremenitve in skrbi.

hiphop

Hip Hop
»Hip-hop pomeni celotno kulturo gibanja. Ko govorimo o rapu… rap je del hip-hop kulture. Rapanje. Dj-stvo je del hip-hop kulture. Oblačenje je del hip-hop kulture. Breakdance, ‘b-boys’, ‘b-girls’, način obnašanja, hoje, izgleda, govora, je vse del hip-hop kulture. In glasba ne pozna barve kože. Hip-hop glasbo delajo črnci, rjavi, rumeni, rdeči, belci. To je vse del hip-hopa.« (Afrika Bambaata, 1996)
Tečaj hip hopa je namenjen vsem osnovnošolcem in srednješolcem, študentom ter vsem tistim, ki obožujejo hip hop, rap in R’N’B pesmi popularnih izvajalcev. Hip hop kot ples omogoča tečajniku večjo gibalno plesno širino, tečajnik izostri dojemanje glasbe in se nauči poslušati glasbo tudi na drugačen način: skozi besedilo, različne instrumente in zvoke, očitne ali skrite v melodijah na katere pleše. Na plesnih treningih se učimo moderne stile plesa, ki so vedno bolj priljubljeni med mladimi, kot so: »Locking«, »Street« in »New School«. Hip hop sodi med moderne tekmovalne plese in tudi mi se, s pomočjo priznanega gostujočega trenerja Andreja Škulja iz Šole za nastopanje Bast iz Ljubljane, pridno in vestno pripravljamo na tekme.

break-dance

Break dance
Breakdance (B-Boy) tako kot hip hop predstavlja zvrst plesa, ki izhaja iz Bronxa v New Yorku in tako kot hip hop sodi med modernejše stile plesa, saj se je tudi ta zvrst plesa razvila šele v 70ih letih. Ples vključuje atraktivne trike in gibe, primerne za vse ljubitelje plesa nad 9 let. Vrste plesov, ki se jih naučimo na tečaju breakdance so »Top Rock«, ki predstavlja začetni ples v breakdanceu, s katerim plesalec pokaže svoj stil in smisel za glasbo- breakbeat, »Footwork«, ki predstavlja del koreografije, pri kateri gre za plesanje po tleh samo s premikanjem nog v stilu sixstep threestep, »Freeze«, kjer so pri izvajanju koreografije vsi gibi plesalca povezani s stojo in zadržanimi gibi ter »Powermoves«, ki predstavljajo t.i. »močne gibe«, kot so »headspin« (vrtenje na glavi), »windmill«, »Airtrack«, »Flare«, »Jackhammer«…. Znanje plesa se nadgrajuje še s pomočjo vaj za moč, raztegovanja in igranja. Pri tem je najpomembnejša samoiniciativnost tečajnikov in celotne ekipe, t.i. .»crew« ( posadka), ki predstavlja skupino prijateljev, ki skupaj trenirajo in tekmujejo na prireditvah. Pomembni elementi breakdancea so tudi t.i. »battle« (bitka), »cypher« (krog) in pa spoštovanje do ostalih članov v ekipi. Število članov v skupini ni omejeno, skupine se med seboj združujejo, s tem postajajo večje in močnejše. Tudi Breakerji v plesnem klubi Jasmin se pod budnim očesom mednarodno usposobljenega trenerja Andreja Škulja iz Šole za nastopanje Bast iz Ljubljane pridno učimo in pripravljamo na tekmovanja.

Tečaj za maturante
V času, ko se zaključuje osnovnošolsko obdobje ali se srednješolci pripravljajo na maturantski ples, je pomembno, da si tako devetošolci kakor tudi bodoči maturantje pridobijo osnovno plesno izobrazbo, hkrati pa s svojim plesnim nastopom popestrijo zaključno prireditev oziroma valeto ali maturantski ples. Za slovo od osnovnošolskih in dijaških let lahko v plesnem klubi Jasmin pripravimo zanimiv plesni program, pri čemer na zabaven in sproščen način v osmih vajah naučimo devetošolce in dijake plesati tradicionalni počasni valček, vedno bolj priljubljeno skupinsko salso, živahni čačača in priročni discofox. Program seveda lahko prilagodimo tudi glede na želje posamezne skupine, tako lahko skupine izbirajo tudi med ostalimi plesi iz svetovnega plesnega programa (standardni, latinskoameriški in moderni plesi). Ves program torej lahko prilagodimo dogodku, kot je valeta ali maturantski ples, po želji pa lahko tečajnike naučimo plesati tudi četvorko.

Ples za mladoporočence
Na štirih srečanjih po 45 minut pripravimo bodoče mladoporočence na svojo predstavitev najbolj romantičnega dela poročne zabave. Največkrat naučimo plese, ki si jih izbereta ženin in nevesta sama. Plesni tečaj tako še bolj utrdi zaupanje in ljubezensko vez med partnerjema. Poročni plesni tečaji pa niso namenjeni samo mladoporočencema, pač pa lahko na tečaju sodelujejo in plesno znanje osvojijo tudi poročni priči, starši, kakor tudi vsi ostali svatje. Tako kot na individualnih urah plesa, se tudi na tečaju za mladoporočence učitelja posvetita paru oz. skupini udeležencev tečaja in po njihovih željah oblikujeta plesni repertoar in koreografijo ter omogočita tako ženinu in nevesti, kakor tudi ostalim svatom brezskrbne plesne užitke na poročnem slavju.

Plesna vadba za seniorke in seniorje
Plesni klub Jasmin bo vsak torek in četrtek ob 9-ih dopoldan poskrbel, da se boste sprostili, razgibali in okrepili vaše telo z enostavnimi plesnimi gibi. Ob dobri glasbi nam ne uide veselo druženje, plesanje, odlično počutje in tudi malo potenja. Pridite v naše plesne dvorane na Ljubljanski cesti7a. S seboj prinesite brisačo, primerno športno obutev ter nekaj za odžejat. Opozorili bi, da mora biti obutev čista in suha, da se ne poškoduje parket. Vabimo vas, da se nam pridružite in preizkusite našo plesno rekreacijo.

Individualno učenje plesa
Se želite hitro naučiti plesnih veščin? Vam je udobneje, da se plesa učite sami s svojim partnerjem? Pri nas lahko najamete učitelja za individualno delo. Pri individualnih urah se učitelja plesa v Plesnem klubu Jasmin Jasmina Arko in Aleksey Rubtsov glede na dogovor in želje para posvetita izključno enemu plesnemu paru, pri čemer hitreje in podrobneje razložita in naučita tako samih plesnih korakov vseh 10 tekmovalnih plesnih zvrsti (angleški valček, tango, dunajski valček, slow-fox, quickstep, samba, rumba, cha-cha, passo doble, jive) kakor tudi ostalih družabnih plesov ter na nadaljnjih učnih urah znanje korakov nadgrajujeta z učenjem obvladovanja tehnik plesa in plesnih gibov. Tečaj je primeren tako za plesne pare kakor tudi za posameznike, ki se želijo hitreje in kakovostnejše priučiti plesnih veščin.